Billie Eilish és Brat green! Amiről jó ha tudsz!

Az idei nyár egyik legnagyobb durranása kétségtelenül a „brat summer,” amit Charli XCX hozott el nekünk a BRAT című albumával. Ez a trend a hibáink elfogadását ünnepli, miközben egy kicsit rendetlen, de szórakoztató életstílust képvisel.

De honnan is ered a „brat” kifejezés? Az angol nyelvben a „brat” szó eredetileg neveletlen gyerekre utalt, akit gyakran fegyelmezni kell. Az évek során ez a szó azokra a fiatalokra kezdett vonatkozni, akik lázadóan és szabályokkal szemben élnek, de közben valahogy mégis szerethetőek maradnak. Charli XCX új értelmet adott ennek a szónak: most már nemcsak gyerekekre használjuk, hanem mindenkire, aki magáévá teszi a hibáival teli, de szabad, élvezeteket kereső életstílust.

A brat summer során most megjelent Guess című dal Billie Eilish-sal egy újabb lépés ebben a kulturális mozgalomban. A dal üzenete túlmutat a zenén: az összes videókliphez használt fehérneműt jótékony célra ajánlották fel az I Support The Girls nevű szervezetnek, amely hátrányos helyzetű nők méltóságát segíti visszaadni. A borítón a BRAT szó egy „tökéletlen” Arial betűtípust használ, mely kicsit homályosan van megjelenítve

BRAT albummal a „brat green” (limezöld) lett az év színe, amely a tavalyi Barbie-rózsaszínhez hasonlóan mindent ellepett. A BRAT deluxe verziója, amely három új dalt tartalmaz, már Guess-t is magában foglalja, és tovább növeli a brat summer erejét. Az album és a trend nem csak a zenéről szól, hanem egy életstílusról, amely a káoszt és a tökéletlenséget ünnepli – mindezt egy limezöld világban.

Még Kamala Harris is bekerült a brat summer forgatagába. Charli XCX támogatását fejezte ki az amerikai alelnök iránt egy X bejegyzésben, amely azt a szlogent tartalmazta, hogy „Kamala is brat”. Ez a mondat azóta számos mém alapjául szolgált, és még a politikai diskurzusban is megjelent, erősítve a brat summer hatását. A „brat” mostanra nemcsak egy stílus, hanem egy üzenet is, amely minden korosztályt megérint.

De mi a jelentősége ez a reklámszakmára nézve?


Könnyen előfordulhat, hogy a tökéletesen megszerkesztett képek, grafikák, reklámok, videók, kirakatok és dekor elemek helyét átveszik a „tökéletlen,” de a hibákat felvállaló, önazonos tartalmak. Az emberek egyre inkább vonzódnak ahhoz, ami valódi és emberi, ami nem fél megmutatni a sebezhetőséget és a káoszt. A „brat” esztétika pontosan ezt hozza be a mainstream kultúrába: egy olyan világot, ahol a tökéletlenség nem hátrány, hanem előny.

Ez az újfajta megközelítés teljesen átformálhatja a reklámipart, amely hagyományosan a tökéletességre és a sima, polírozott felületekre épült. A márkák számára kihívás lesz alkalmazkodni ehhez az új trendhez, hiszen mostantól a hitelesség és az őszinteség kerül előtérbe. A fogyasztók már nem elérhetetlen ideálokat akarnak látni, hanem valami olyat, amivel azonosulni tudnak. Valamit, ami emlékezteti őket arra, hogy a tökéletlenség is lehet gyönyörű és érdemes megünnepelni.

A brat summer tehát nemcsak egy zenei vagy divatjelenség, hanem egy teljes szemléletváltás is, amely az élet minden területére hatással lehet, beleértve a reklámokat és a marketinget is. Ez a trend arra ösztönzi a kreatív iparágakat, hogy bátran nyúljanak az őszinteséghez és a valósághoz, mert ez az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja az emberekre.

Már csak az a kérdés, hogy kivárod, hogy valóban berobban ez a trend és te is követed, vagy az elsők között csatlakozol?
Bárhogy is döntesz, mi segítünk neked, megvalósítani azt, ami jelenleg még csak a fejedben létezik!

Megosztod?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Szólj hozzá, bátran

bix feher logo 8.59/10

Bizalmi index

HATÁS REKLÁMSTÚDIÓ KFT- hiteles partner- Hiteles Partner

Ajánlat kérés

ADD MEG AZ ADATAID ÉS KOLLÉGÁINK FELVESZIK VELED A KAPCSOLATOT HAMAROSAN!

Köszönjük a megkeresést, hamarosan kollégáink felveszik Veled a kapcsolatot.

+36 56 513 015 | hatas@hatasreklam.hu | 5000 Szolnok, Eötvös tér 3. | H-P.: 08:00 – 16:30

Állásra jelentkezés