Mi történik, ha egy .HU domain név lejár?

Mi történik, ha egy .HU domain név lejár?

Egyik leggyakoribb kérdés, amit szoktunk kapni, hogy mi történik, amikor lejár egy .HU domain, hova kerül és hogyan lehet visszaszerezni. Ezt a témát járjuk körbe részletesen, reméljük ezzel segítünk azoknak, akik véletlen nem újították meg .HU domain nevüket vagy csak szeretnének képben lenni a lejárt domainekkel. Fontos, hogy az alábbi cikk csak a .HU domainekre vonatkozik, mert a .HU és nem .HU lejárt domaineknél eltérő a folyamat.

Amikor lejárt a .HU domain név… 

Lejárat után először 45 napig felmondás alatt lesz a domain név, ez idő alatt a tulajdonos akár pótdíj befizetése nélkül visszaállíthatja a domain nevet. A díj mértéke a domain név regisztrátorától függ. Ebben az időszakban a domain név még akár működhet is, ez is a domain név regisztrátorától függ. Ha nem vette észre és kicsúszott a 45 napos türelmi időszakból, akkor a 60 napos törlés előtti parkolás következik, innen már csak pótdíj esetén tudja a tulajdonos visszavásárolni a domain nevét. Amennyiben az eredeti tulajdonos nem vásárolta vissza a 105 nap alatt, utána a .HU domain felszabadul és újra regisztrálhatóvá válik bárki számára.

Felszabaduló domain nevek 

Mielőtt egy adott .HU domain név a felszabaduló domainek közé kerül, már nyomon követhetjük, hiszen megjelenik a hivatalos .HU nyilvántartó “Törlés előtti parkolásban lévő domainek listában, ahonnan 61. nap után kerül az újra regisztrálható domainek közé. Értékes lehet olyan szempontból, hogy nagy forgalmat bonyolítottak le vagy nagyon jól hangzik, amit az előző tulajdonos nem feltétlen használt ki. 

Hogyan kerüljük el azt, hogy elveszítsük a .HU domain nevünket? 

Nagyon fontos, hogy már a .HU domain név regisztrációjánál olyan e-mail címet állítson be, amit gyakran ellenőriz, hiszen a domain név lejárta előtt küldünk ki több értesítő e-mailt. Ha sok domainnel rendelkezik, akkor regisztrálja őket egy regisztrátorhoz, így egyszerűbben tudja őket nyomon követni. 

Domain regisztrációval és weboldal készítéssel keressen minket bátran!

Kiemelt fotó: freepik.com

Forrás

Megosztod?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
Linkdin
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Szólj hozzá, bátran

bix feher logo 8.59/10

Bizalmi index

HATÁS REKLÁMSTÚDIÓ KFT- hiteles partner- Hiteles Partner

Ajánlat kérés

ADD MEG AZ ADATAID ÉS KOLLÉGÁINK FELVESZIK VELED A KAPCSOLATOT HAMAROSAN!

Köszönjük a megkeresést, hamarosan kollégáink felveszik Veled a kapcsolatot.

+36 56 513 015 | hatas@hatasreklam.hu | 5000 Szolnok, Eötvös tér 3. | H-P.: 08:00 – 16:30

Állásra jelentkezés